Så röstar du i valet

När du blir 18 år gammal har du möjlighet att vara med och påverka hur Sverige ska se ut. Det gör du genom att rösta när det är val. Det är inte ovanligt att inte veta hur en röstning går till, speciellt inte om man aldrig har gjort det tidigare. Här kommer du att få information om hur du ska gå tillväga för att göra just din röst hörd.

Alla människor som har rösträtt i Sverige kommer cirka tre veckor innan det är val att få hem ett så kallt röstkort i brevlådan. Det är röstkortet som du sedan kommer att använda dig av när det är dags att rösta. På det här kortet kommer du till exempel att kunna hitta information om var i landet det är som du ska rösta, men även till vilken lokal som du ska vända dig. Det är viktigt att du ser till att ha med dig ditt röstkort den dagen. Under tiden kan du se till att lära dig mer om de olika partierna som du kan välja mellan. Du kan t.ex. titta på invandringspolitiken, sjukvård och äldrevård, miljö och liknande. Vill du påverka miljön redan nu och har ett företag? Då kan du vända dig till Fraktus.se för billig och miljövänlig frakt på dina produkter .

Mer än bara röstkortet

Det är inte bara röstkortet som du ska ha med dig när du röstar. Du behöver även se till att du har något att identifiera dig med. Det kan vara ett körkort, ett pass eller ett vanligt ID-kort. Orsaken till att du ska ha med dig detta är för att du ska kunna visa upp att du är du och för att det ska förhindras att du röstar flera gånger. Skulle det vara så att du inte har någon identifieringsdokument så kan du istället ta med dig en person som kan styrka din identitet.

Förtidsrösta

Den som inte har möjlighet eller inte vill vänta till valdagen kan istället förtidsrösta. Alla kommuner som finns i Sverige anordnar idag en så kallas förtidsröstning. Det finns specifika lokaler för detta, men även många bibliotek ser till att ha förtidsröstning för den som önskar. Du kan förtidsrösta utan att ha med dig ditt röstkort (i många fall) och får information och vägledning på plats.

Få hjälp med din röstning

Ibland har man inte möjlighet att förtidsrösta eller ta sig iväg till en vallokal. Det kan till exempel handla om att du är funktionshindrad, sjuk eller befinner dig i ett annat land. Skulle det handla om sjukdom eller funktionshinder så är det kommunen i fråga som hjälper dig att rösta. Befinner du dig i ett annat land har du andra alternativ. Du kan då välja att rösta med hjälp av post, men även genom att besöka någon av Sveriges myndigheter som finns i landet du befinner dig i.