Stridigheter inom politiken i USA kretsar kring Trumps mur

Muren mellan Mexiko och USA, som president Trump vill bygga, är och förblir en infekterad fråga. Nu börjar president Trump på sedvanligt yvigt manér prata om att han skulle kunna utlysa att det råder en nationell kris och på det viset få finansiering för muren. En mur som beräknas kosta 5,8 miljarder dollar, vilket blir i runda slängar 52 miljarder i svenska kronor. Trump bekräftar även att den nuvarande nedstängningen av USA:s myndigheter kan fortgå i flera månader, ja kanske i flera år. Genom att utlysa ett nationellt nödläge så kan Trump kringgå den amerikanska kongressens beslut och bygga muren ändå.

Trump har även öppnat upp för något som på engelska kallas för “the military version of eminent domain”, en slags expropriation. På det viset skulle man kunna få tillträde till privat mark, där muren skulle kunna byggas. Den demokratiske senatorn Chuck Schumer har påstått att Vita huset är förberedda på att fortsätta med nedstängningen av amerikanska myndigheter på obestämd tid. Trump fick frågan om det verkligen stämde. “Absolut, det har jag sagt” svarade Trump när media ställde frågan om Chuck Schumer hade rätt i sitt påstående.

Trump har en helt ny utmaning framför sig nu, efter att Demokraterna har fått majoritet i underhuset. Det ger demokraterna större inflytande över den politiska processen. Demokraterna kan i princip utpressa Trump och strypa finansiering till myndigheter och Trump behöver svara med de befogenheter som han har som president, som kongressen inte kan styra över. Men det har Demokraterna inte gjort. Istället har det blivit tvärtom. Trump har stängt ner en fjärdedel av myndigheterna, vilket påverkar över 800 000 personer som är anställda av staten. Demokraterna har nu, genom Nancy Pelosi som är “speaker of the house” i kongressen, lagt ett nytt förslag om att starta igång myndigheterna igen.

Situationen är minst sagt laddad, med två parter (kanske framför allt Trump) som använder okonventionella metoder för att försöka driva igenom sin egen politik. Trump håller inne betalningen för löner till statsanställda, så länge Demokraterna placerar käppar i hjulet. Trump är ju som sagt beroende av kongressen för att få de nära sex miljarder amerikanska dollar som han behöver för att finansiera bygget av muren mot Mexiko. Ett lån kan vara vad som behövs när man vill finansiera något men den möjligheten finns inte alltid för en stat. Däremot kan den möjligheten finnas för ett företag. En annan smidig lösning är att sälja sina fakturor genom factoring vilket är något som man kan göra genom flera olika factoringbolag. Något som kanske kan få ytterligare fart på USA:s ekonomi.

En mur kan byggas både med stål och i betong. Exakt hur muren utformas är nämligen inte heller avgjort och något som också delvis har blivit en stridsfråga. Har presidenten murat in sig i ett hörn?